ΒΟΡΟΙΝΑ 2015
Ο Σίμος Γεωργόπουλος δοκιμάζει όλα τα κρασιά των φετινών ΒορΟινών και επιλέγει τα διαμάντια του Βορειοελλαδικού αμπελώνα.
Η ένωση των παραγωγών της Βόρειας Ελλάδας παρουσίασε και φέτος τα κρασιά των μελών της σε μια άρτια οργανωμένη εκδήλωση που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο μεγάλη Βρετανία.
Εξαιρετικά ποτήρια, αρκετή άνεση λόγω της επιπλέον αίθουσας που χρησιμοποιήθηκε και γρήγορος, αποτελεσματικός ρυθμός μου επέτρεψαν να δοκιμάσω όλα τα κρασιά των ΒορΟινών. Και μπορεί η εσοδεία του 2014 να μην επέτρεψε μεγάλες επιδόσεις, ωστόσο με λίγη προσπάθεια ξετρύπωσα εξαιρετικά κρασιά από αρκετούς παραγωγούς.
Λευκά Κρασιά.
Κτήμα Κατσαρού, Chardonnay 2013: Πάντα εντυπωσιακό το κορυφαίο Chardonnay της χώρας, με τις ορυκτές και καπνιστές νύξεις να συμπληρώνονται από έντονο flavor. Ακόμα καλύτερο από το 2018.
Kitrvs, Μαλαγουζιά 2014: Και η εσοδεία του 2014 αποδεικνύει ότι οι επιδόσεις του εν λόγω κρασιού δεν είναι τυχαίες. Πλούσιο, μακρύ και δροσερό γεμίζει το στόμα με αρώματα λουΐζας και αρμπαρόριζας.
Ζοίνος, Κλήμα Ηπειρωτικό 2014: Ιδιαίτερη σύνθεση Ντεμπίνας, Φραουλιάς και Chardonnay που συνδυάζει πάχος, δροσιά και μπουκέτο γιασεμιού και αγιοκλήματος σε ένα αρμονικό σύνολο.
Τάτσης, Ροδίτης Unfiltered 2012: Μεγάλη η βελτίωση των αδελφών Τάτση στα ερυθρά, ο φοβερός όμως Ροδίτης κλέβει την παράσταση. Λιβάνι, ξερό βερίκοκο, απίστευτος πλούτος και δύναμη που απλά κόβουν την ανάσα!
Κτήμα Γεροβασιλείου, Μαλαγουζιά 2014: Οι οπαδοί της ποικιλίας δύσκολα θα βρουν καλύτερη έκφρασή της. Λεμόνι, πιπεριά και τσάι Matcha συμπληρώνονται από τραγανότητα και έντονο flavor.
Βιβλία Χώρα, Πλαγίως 2013: Το Chardonnay προσφέρει τυπικά αρώματα λευκού σπαραγγιού και το Ασύρτικο άφθονο νεύρο, σε ένα σύνολο που επιπλέον διαθέτει εκπληκτικό μάκρος και άρωμα στόματος.
Κτήμα Τέχνη Οίνου, Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο 2013: Ένα μεγάλο λευκό για την επόμενη 10ετία, που συνδυάζει mineral αυστηρότητα, βουτυράτο φρούτο, άφθονο όγκο και τρομερή διάρκεια.
2 Φίλοι, Gewurztraminer 2014: Οι 2 Φίλοι τιθασεύουν τα πλέον δύστροπα σταφύλια, γεγονός που αποδεικνύεται και με αυτή τη μπαχαρένια, λιπαρή αλλά και συνάμα δροσερή έκφραση της απαιτητικής Αλσατικής ποικιλίας.
Κτήμα Porto Carras, Μελισάνθη 2014: Αξιόλογα όλα τα λευκά του κτήματος όμως εγώ επέλεξα την ιστορική Μελισάνθη λόγω της ιδανικής ισορροπίας, της καλής διάρκειας και της πικάντικης επίγευσής της.
Ροζέ Κρασιά.
Κτήμα Άλφα, Α Ροζέ 2014: Τα αρώματα μπορεί να θυμίζουν άγουρα φρούτα και η οξύτητα να τσακίζει κόκαλα, όμως αυτό το υπέροχο blend Syrah και Ξινόμαυρου τα ρεφάρει με αξιοσημείωτο όγκο.
2 Φίλοι, Ροζέ 2014: Το κορυφαίο ροζέ της χώρας ακολουθεί τις υψηλές πτήσεις του αφού διαθέτει νεύρο, διάρκεια και επίγευση για σεμινάριο. Μην φοβηθείτε πάντως να το παλαιώσετε για μια 3ετία!
Κτήμα Παυλίδη, Θέμα Ροζέ 2014: Προτιμώ την αλλαγή στο στυλ αυτού του Δραμινού ροζέ αφού ο καραμελένιος, βαρύς χαρακτήρας του παρελθόντος ισορροπείται πλέον από νεύρο και φρεσκάδα.
Ερυθρά Κρασιά.
Αβέρωφ, Κτήμα Αβέρωφ 2009: Μποντολέζικη παρουσία με κέδρο στην μύτη, μέσου βάρους δροσερό στόμα και αυστηρή ισορροπία που απαιτεί 5χρονη παλαίωση για ένα εξαιρετικό cool climate Cabernet.
Γκλίναβος, Βλάχικο 2009: Ένα καλό Βλάχικο πάντα με τρελαίνει με την πιπεράτη ελαφράδα, τις μαλακές τανίνες και το κόκκινο φρούτο του. Και η πρόταση του Γκλίναβου διαθέτει όλα τα παραπάνω!
Κυρ Γιάννη, Παράγκα 2013: Ένα ευκολόπιοτο πλην πυκνό κρασί από το Αμύνταιο με αρώματα βατόμουρου και πετροκέρασου, ζουμερή γεύση και μαλακή, παιχνιδιάρικη παρουσία.
Μπουτάρη, 1879 2007: Πολύπλοκη Νάουσα παλαιάς κοπής με ντομάτα, φράουλα, μπαχάρια και σοκολάτα να συνθέτουν ένα κλασάτο μπουκέτο. Αρμονικό στόμα, ποιοτικές τανίνες και δυναμικό για 5χρονη παλαίωση.
Χατζηβαρύτης, Γουμένισσα 2011: Μια από τις σπουδαιότερες Γουμένισσες όλων των εποχών με σοκολάτα, στάχτη και βότανα στη μύτη. Ακόμα καλύτερο όμως το στόμα με απίθανες τανίνες και ατελείωτο μάκρος.
Κτήμα Παυλίδη, Θέμα Ερυθρό 2011: Γλυκό δαμάσκηνο και μαύρο μούρο για ένα εξαιρετικό Θέμα. Ισχυρή δομή και σαρκώδης χαρακτήρας για άμεση κατανάλωση αλλά και 5ετή παλαίωση.
Κτήμα Βογιατζή, Young Τσαπουρνάκος 2012: Ίσως το “ερυθρό της έκθεσης”, αφού ο μαλακός, πιπεράτος χαρακτήρας χαρίζεται χωρίς καμία έκπτωση στους τομείς συμπύκνωση και διάρκεια.
2 Φίλοι, Pinot Noir 2011: Το καλύτερο εγχώριο δείγμα της ποικιλίας επιβεβαιώνει τις αρετές του και το 2011, με φρεσκάδα, μπαχαρένιο φρούτο, καλή γευστική διάρκεια και ποιοτικές τανίνες.
Κτήμα Στεργίου, Κτήμα 2008: Αρμονίας συνέχεια για αυτό το blend Ξινόμαυρου, Cabernet και Merlot. Ωραία μύτη με σοκολάτα και θυμάρια, όμως αυτό που εκπλήσσει είναι το υπέροχο στόμα με τις τέλειες τανίνες.
Τσάνταλης, Άβατον 2007: Έργο οινικής τέχνης αυτό το σύνθετο Αγιορείτικο κρασί με αριστοκρατικά αρώματα μελανιού και μαύρων φρούτων, εξαιρετική δομή και ορυκτή υπογραφή.
Γλυκά Κρασιά.
Κτήμα Άλφα, Ωμέγα 2009: Μπαχαρένιο και γεμάτο με πυκνά αρώματα κομπόστας βερίκοκου αυτό το μέσου βάρους γλυκό κρασί, η όμορφη οξύτητα ωστόσο του επιτρέπει να διατηρεί ισορροπία και φινέτσα.
Κτήμα Γεροβασιλείου, Μαλαγουζιά NV: Τζίντζερ, μάνγκο και αρμπαρόριζα σε σιρόπι συνθέτουν μια εξωτική μύτη, ενώ η εξαιρετική οξύτητα και το ελαφρύ σώμα προσδίδουν ένα παιχνιδιάρικο άγγιγμα.
Τάτσης, Γλυκό Unfiltered NV: Μια μοναδική εμπειρία ντοπαρισμένη με τόνους χουρμάδων, σύκων και βερίκοκων mi -cuit. Μάκρος και επίγευση που κρατούν για πάντα, οξύτητα που κυριολεκτικά τα σπάει!