Το ρεύμα του Ροδανού

Ένα ταξίδι-οινική εμπειρία ξεκινά ο Γιώργος Λούκας ακολουθώντας τα μνημειώδη κρασιά που «συνθέτει» η παράκτια κουλτούρα του μήκους 812χλμ. ποταμού, ο οποίος διασχίζει την Ελβετία και τη Νοτιοδυτική Γαλλία.
Η κοιλάδα του ποταμού Ροδανού όπως προσεγγίζεται οινικά έχει μια δυναμική αντίστοιχη της Βουργουνδίας, εφάμιλλη του Μπορντό, μοναδική όπως της Καμπανίας. Η ιστορία τροφοδότησε την περιοχή με βασιλείς και πάπες, πολλά γραφικά χωριά και σπουδαίους καθεδρικούς ναούς. Ανάλογη αίγλη χαρακτηρίζει και τα κρασιά της. Φίνα και επίζηλα, προέρχονται από ένα εκπληκτικό φυσικό μωσαϊκό, το οποίο οφείλεται κυρίως στο κυρίαρχο στοιχείο του νερού. Το βόρειο τμήμα του Ροδανού, ανεμοδαρμένο και με μοναδική ποικιλομορφία εδάφους (από γρανιτικό, αργιλώδες και αμμώδες ως καθαρά βότσαλα), δημιουργεί ένα terroir με εναλλαγές από χωριό σε χωριό. Λέγεται δε ότι αυτοί οι αμπελώνες είναι οι γηραιότεροι στη Γαλλία. Από τη ρωμαϊκή εποχή υπάρχουν μαρτυρίες σχετικές με την καλλιέργεια των αμπελιών στις ονομαστές «πεζούλες». Οκτώ Crus διεκδικούν το δάφνινο στεφάνι του καλύτερου: St. Joseph, Cornas, St. Peray, Château Grillet, Crozes Hermitage, Côte Rôtie, Condrieu, Hermitage, με τις τρεις τελευταίες να έχουν το προβάδισμα σε φήμη και ιστορικές αναφορές.
CôteRôtie
Διακόσια εκτάρια προς οινοποίηση κρασιών αποθεωτικής ποιότητας, παρά τις δυσκολίες στην καλλιέργεια, αφού κάποιες πεζούλες είναι τόσο στενές, που χωρούν μόλις μία σειρά αμπελιών. Δίνουν Syrah & Viognier. Το παράδοξο του να συμμετέχει ως και 20% Viognier στο μπλεντάρισμα του Syrah οδηγεί στην γευσιγνωστικές συγκινήσεις. Πρώτη φορά το λευκό στο κόκκινο…
Condrieu
Μαγική ονομασία προέλευσης από την λευκή ποικιλία Viognier που ακμάζει στις γρανιτικές πλαγιές της περιοχής. Λόγω του νοτίου προσανατολισμού, αποδίδει τα μέγιστα καθώς «παίρνει» όσο ήλιο χρειάζεται, ενώ είναι προστατευμένη από τους θυμωμένους αέρηδες του βορρά. Δίνει «εκφραστικά» κρασιά με τυπική μύτη από αμύγδαλο και λευκά άνθη, ελκυστικά στη νιότη τους, ερεθιστικά κατόπιν παλαίωσης.
Hermitage
Έξω από το χωριό Τάιν, στην κορυφή της πλαγιάς, βρίσκεται ένα αληθινά ιστορικό ερημητήριο. Εκεί οι ταξιδιώτες, ήδη εκατοντάδες χρόνια πριν, αναζητούσαν καταφύγιο δοκιμάζοντας παράλληλα και τα κρασιά των μοναχών. Το κόκκινο «Hermitage», από (κατ’ ελάχιστον) 85% Syrah, με έντονο και πυκνό μπουκέτο από κασίς, φραμπουάζ και ερυθρόμαυρα πιπέρια, με τα χρόνια αποκτά βελούδινη χάρη. Το λευκό «Hermitage» από το δίδυμο Roussanne και Marsanne είναι νευρώδες και συνάμα φίνο, εξαιτίας της πλειάδας αρωμάτων από άνθη, βανίλια, βερίκοκο και ροδάκινο.
Οι ποικιλίες του βόρειου Ροδανού:
Ø  Το κόκκινο
Κανένα άλλο Syrah δεν θυμίζει αυτό της συγκεκριμένης περιοχής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια ποικιλία τόσο μοναδική όσο και το δακτυλικό αποτύπωμα. Όποια οινοποιητική προσπάθεια και αν αποπειραθεί κανείς, δεν θα μπορέσει να προσεγγίσει ό,τι το ποταμίσιο terroir έχει καταφέρει. Πυκνό κόκκινο δυναμικής ράτσας, έντονο και διαρκές μπουκέτο, αρωματικά εκφραστικό, με πρωταγωνίστρια τη βιολέτα, τα φίνα πιπέρια και το δέρμα.
Ø  Τα λευκά
Viognier:  ξηρό, με γραμμική αρωματική εξέλιξη, βουτυρώδες και πληθωρικό, έντονο αλλά και ντελικάτο, γενναιόδωρο στα λευκά λουλούδια, στο μέλι και στα φρούτα.
Marsanne:  μόνο η τελειότητα του κύκλου αποδίδει απόλυτα το εκφραστικό προφίλ της ποικιλίας ως προς τα ανθικά και τα πλούσια αρώματά της.
Roussanne:  δίνει νεύρο, αλλά και ξεχωριστή φινέτσα στην οινοποίηση.

BHMAGOURMET ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008