ΤΟ ΕΡΥΘΡΟ “ΔΙΑΜΑΝΤΙ” ΤΗΣ UMBRIA

Πρόσφατα είχα την τιμή και την χαρά να μου προταθεί από τον Γιώργο Λούκα, εκ μέρους της Deals Α.Ε., να συμμετέχω σε ένα master class ονόματι “Great Italian Red Wines”.
Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν πρόκληση για εμένα η παρουσίαση αυτή, διότι δεν είχα δώσει ποτέ ιδιαίτερη βαρύτητα στα κρασιά της συγκεκριμένης περιοχής. Για ποιά περιοχή μιλώ ; Για την Umbria … Μια περιοχή η οποία βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία, περικυκλωμένη από την Toscana, την Lazio και την Marche. Το κλίμα της είναι παρόμοιο με αυτό της γειτονικής Toscana, με ψυχρούς και βροχερούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια με άφθονη ηλιοφάνεια. Ο περισσότερος κόσμος την γνωρίζει από το Orvieto κατά κύριο λόγο, μια ονομασία προελεύσεως η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό της έκτασης των αμπελώνων της περιοχής και παράγει αποκλειστικά λευκά κρασιά από τις ποικιλίες Trebbiano Toscano (γνωστό και ως Procanico) και το Grechetto κατά κύριο λόγο. Όμως η περιοχή της Umbria “κρύβει” και ένα ερυθρό “διαμάντι” κατά την γνώμη μου, το Sagrantino di Montefalco (από το 2009 και μετά το συναντάμε ως Montefalco Sagrantino). Η εν λόγω ονομασία προελεύσεως αναβαθμίστηκε σε DOCG το 1992 και παράγει ρωμαλέα ερυθρά κρασιά με καλή δυναμική παλαίωσης. Αρώματα τα οποία θα συναντήσουμε σε αυτά τα κρασιά, κατά κύριο λόγο, είναι κεράσι, φράουλα, δαμάσκηνο και πληθώρα μπαχαρικών. Αυτό όμως που τα χαρακτηρίζει είναι οι τανίνες τους, όπου πλέον οι παραγωγοί έχουν βρει τρόπους να τις “δαμάσουν” και να φτιάξουν πιο φιλικά κρασιά, τα οποία πλέον θεωρώ δεν χρήζουν μακράς παλαίωσης στην φιάλη. Ιδανικά θα πρότεινα να τα απολαύσετε στα 6-12 έτη μετά την εσοδεία τους, ανάλογα φυσικά με τις καιρικές συνθήκες τις εκάστοτε χρονιάς. Μερικούς παραγωγούς που ξεχώρισα σε αυτό το “οινικό ταξίδι” είναι ο Arnaldo Caprai, ο Lungarotti, ο Còlpetrone, ο Antonelli και ο Petricaia. Αν είστε λάτρεις του Barolo και αγαπάτε τα πιάτα με τρούφα, απλά δοκιμάστε το …