Τα κρασιά της Σερβίας!

Πριν κλείσω αεροπορικά για Σερβία, δεν είχα σκεφθεί την πιθανότητα ότι οι γείτονες υπάρχει περίπτωση να έχουν αξιόλογα κρασιά. Επίσης δεν γνώριζα εάν υπάρχουν wine-bar ή μαγαζιά που να ασχολούνται με το κρασί.

Το Βελιγράδι είναι μια όμορφη πόλη με πολύ πράσινο, χτισμένη δίπλα σε δύο ποτάμια, το Σάβα και τον Δούναβη. Με πολλά παλιά κτήρια, υπάρχουν ακόμα και κάποια βομβαρδισμένα, έχουν καταφέρει να παντρέψουν το παλιό με το μοντέρνο και να ανακάμψουν από τους πρόσφατους πολέμους.
Ξυπνώντας την πρώτη μέρα νωρίτερα από τους υπόλοιπους, ξεκίνησα να περπατάω στα γραφικά στενά ψάχνοντας wine-bar. Όσο και περίεργο να μας φαίνεται, οι φίλοι μας οι Σέρβοι έχουν πολλά wine-bar και μάλιστα σε πολύ καλό επίπεδο, άρτια εξοπλισμένα, σύγχρονα μηχανήματα φύλαξης κρασιών και προσωπικό που γνωρίζει να σε καθοδηγήσει, φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.
Στην Σερβία εκτός από τοπικές ποικιλίες όπως το Prokupac(μοιάζει με Cabernet Franc), Tamjanika(αρκετά αρωματική ποικιλία), Vranac (υπάρχει σε όλα τα βαλκάνια) και αρκετές άλλες, κάνουν εξαιρετική δουλειά σε ξένες ποικιλίες, όπως το Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rhine Riesling, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot. ΄
Μεγάλη θετική έκπληξη ήταν μερικά αφρώδη από την ποικιλία Chardonnay με την παραδοσιακή μέθοδο ( Chardonnay-Kovacevic winery , Trijumf Chardonnay 2009-Aleksandrovic winery), τα οποία με έκαναν να σκεφθώ πως τα Ελληνικά αφρώδη κρασιά είναι σε βρεφικό στάδιο ακόμα. Όσο αναφορά τα Bordeaux blend στα κόκκινα αλλά και τα υπόλοιπα λευκά(Chardonnay,Sauvignon Blanc, Riesling), είναι κρασιά σε πολύ υψηλό επίπεδο που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίστοιχα Ελληνικά κρασιά.
Σαν γενικό συμπέρασμα, πάντα υπάρχουν μικρά διαμαντάκια και value for money κρασιά εκεί που δεν το περιμένουμε, ικανά να μας βάλουν τα γυαλιά και να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κρασιά της Σερβίας θα μας απασχολήσουν στο μέλλον και προσπαθούμε σύντομα να κάνουμε μια παρουσίαση για να τα γνωρίσετε και εσείς!