Οι geniussomms “ανακαλύπτουν” από κοντά τον Κρητικό αμπελώνα!

Το Φεβρουάριο του 2020, η Genius in Gastronomy πραγματοποίησε ένα masterclass με καλεσμένο τον πιο επιτυχημένο προπονητή νέων sommelier στον κόσμο και προπονητή της ομάδας των καλύτερων sommeliers της Σουηδίας, τον κ. Sören Polonius!

Το εν λόγω masterclass ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για 20 sommeliers από όλη την Ελλάδα, μεταξύ μας νικητές Πανελλήνιων διαγωνισμών και διακριθέντες σε παγκόσμιο επίπεδο και 2 Σουηδούς, να διευρύνουμε τις γνώσεις και την τεχνική μας πάνω στις πλέον εξειδικευμένες τεχνικές αναγνώρισης, σερβιρίσματος και πώλησης κρασιού.
Η Genius in Gastronomy επέλεξε να δείξει την αγάπη της για τον ελληνικό αμπελώνα και ειδικότερα για το κρητικό κρασί και να το διοργανώσει στο Ηράκλειο της Κρήτης, μη επιλέγοντας τις ανέσεις που θα της προσέφερε η πρωτεύουσα. Τι καλύτερο και ουσιαστικότερο για έναν επαγγελματία στο χώρο του κρασιού, να γνωρίσει από κοντά τον τόπο, τη γη, τον πολιτισμό και τον παραγωγό ενός προϊόντος που περιέχει τόσο ρομαντισμό, αγάπη και σκληρή δουλειά.
Το πρόγραμμα των ημερών μας στο Ηράκλειο περιλάμβανε γνωριμία με τους παραγωγούς, τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία της Κρήτης. Ενός τόπου με μαγευτική φυσική ομορφιά, απίστευτα φιλόξενους ανθρώπους και μια τρομερή υποδομή ώστε να υποστηρίξει τη συνολική εμπειρία του οινοτουρισμού, μιας και υπάρχει μακρά παράδοση στο χώρο του κρασιού μέσα στους αιώνες.
Αφ’ ενός οριζόντιες γευσιγνωσίες μας αποκάλυψαν την ποικιλομορφία και το πόσο ρόλο παίζει το terroir στο κρασί. Αφ’ ετέρου Κάθετες γευσιγνωσίες μας μύησαν στη δυναμική και τις προοπτικές γηγενών ποικιλιών. Σύντομες χρονικά, μα περιεκτικές στην ουσία τους συναντήσεις με τοπικούς παραγωγούς στάθηκαν πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί η σκληρή και σωστή δουλειά που κάνουν και έφεραν στην επιφάνεια μικρά «διαμάντια» που θα μπορούσαν στο μέλλον να γεμίσουν τα ποτήρια των πελατών μας.
Βέβαια τα τελευταία χρόνια το επώνυμο εμφιαλωμένο κρασί στην Ελλάδα αποκτά όλο και μεγαλύτερο κοινό, το οποίο ενδιαφέρεται να ανακαλύψει γηγενείς ποικιλίες που να αξίζουν αναγνώρισης είτε σε μονοποικιλιακές οινοποιήσεις, είτε σε blend. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Βιδιανό, μια ποικιλία που προσδίδει χαρακτήρα στα κρασιά που συμμετέχει. Σταθερά ανερχόμενο το Μοσχάτο Σπίνας, μια γενναιόδωρη ποικιλία που χαρίζει απλόχερα τα φρουτένια αρώματα ροδάκινου και ανθικά γιασεμιού. Βέβαια πέρα από όσα έχουν ήδη προβληθεί στο ευρύ κοινό, αξίζουν της προσοχής μας ποικιλίες όπως στα λευκά το Θραψαθήρι, η Βηλάνα, το Δαφνί, το Πλυτό και στα ερυθρά το Λιάτικο, το Κοτσιφάλι, το Μανδηλάρι και το Ρωμέικο.
Ο κρητικός αμπελώνας έχει επιλογές που μπορούν να αφήσουν ικανοποιημένους και τους πιο απαιτητικούς οινόφιλους. Λευκά αρωματικά, φρουτώδη, με αναζωογονητική οξύτητα, ερυθρά πλούσια γεμάτα προσωπικότητα, ροζέ “παλαιάς κοπής” σκουρόχρωμα, απόλυτο καλοκαιρινό ταίριασμα για την ελληνική κουζίνα, καθώς και για το απόλυτο trend της εποχής μας, το ανοιχτόχρωμα ροζέ με χρώμα του σολομού με στυλ Προβηγκίας, κρασιά εύκολα στο να συνοδεύσουν ένα γεύμα από την αρχή ως το τέλος του. Δεν πρέπει κανείς να παραβλέψει και την εξαιρετικής ποιότητας τσικουδιά, συνοδοιπόρου στα τοπικά εδέσματα καθώς και τους υπέροχους επιδόρπιους οίνους, είτε ενισχυμένους, είτε λιαστούς!
Ένα ταξίδι που πρέπει όλοι να ζήσουμε κάποια στιγμή! Ως τότε,ας ταξιδέψουμε γεμίζοντας τα ποτήρια μας!