Ο ρατσισμός των natural wines!

Σίγουρα κάποιοι θα έχετε ακούσει τον όρο natural wines ή φυσικά κρασιά.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα μπέρδεμα στην έκφραση αυτή και κάνει τα υπόλοιπα κρασιά που δεν το αναγράφουν ή δεν προωθούνται έτσι, να μοιάζουν στο μυαλό του καταναλωτή σαν αφύσικα και ίσως όχι τόσο αγνά.
Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια πιστοποίηση για τον όρο φυσικά κρασιά, όπως έχουν συμβαίνει με τα βιολογικά ή τα βιοδυναμικά. Είναι καλά ή κακά τα φυσικά κρασιά; Διαφορετικά, Όπως και όλα σε αυτή τη ζωή.
Πρόσφατα, ρώτησαν τον διάσημο οινολόγο Dominique Lafon την άποψη του για το θέμα αυτό. Η απάντηση του ήταν “Μου αρέσουν τα natural κρασιά αν μυρίζουν κανονικά και όχι άσχημα. Αν αφήσεις τα σταφύλια να γίνουν κρασί από μόνα τους θα γίνουν ξύδι, η δουλειά μας είναι να το σταματάμε πριν”.
Εξυπηρετώ καθημερινά αρκετό κόσμο που θέλει να αγοράσει ένα μπουκάλι για το σπίτι ή να το καταναλώσει στο μαγαζί. Η αύξηση των natural είναι γεγονός και μάλιστα ευχάριστο γιατί δείχνει ότι ο κόσμος εκπαιδεύεται, μαθαίνει και ψάχνεται.
Δυστυχώς όμως, υπάρχουν άτομα που αρνούνται να δοκιμάσουν κάτι άλλο εκτός από φυσικά κρασιά. Ο ρατσισμός υπάρχει παντού, ακόμα και στο κρασί. Ένα μπουκάλι κρασιού που έχει θειώδες και άλλα πρόσθετα δεν είναι λαθρομετανάστης να το βάζουμε στο περιθώριο αλλά πρέπει να μάθουμε να το σεβόμαστε και να αναγνωρίζουμε την διαφορετικότητα του, όπως αντίστοιχα και των natural.
Αν αγαπάς το κρασί δεν πρέπει να του κολλάς ταμπέλες και στερεότυπα, απλά να το απολαμβάνεις.