Κάθετη δοκιμή Pannepot (10% ABV) των ετών 2011 έως 2014

Στις αρχές του 20ου αιώνα το χωριό De Panne του Βελγίου κοντά στα Γαλλικά σύνορα ήταν γνωστό για δύο πράγματα:

Α) τις “pannepots” ή αλλιώς τις ιστιοφόρες ψαρόβαρκες που ήταν ορατές παντού κατά μήκος της ακτής και
Β) την μοναδική Dark Ale που έπιναν οι ντόπιοι ψαράδες.
Στις αρχές του 21ου αιώνα το ζυθοποιείο De Struise του Βελγίου έγινε γνωστό για την Pannepot, την Dark Strong Ale που δημιούργησε ως φόρο τιμής στους σκληροτράχηλους ψαράδες του χωριού De Panne και την μπίρα που καταναλώνανε.

Ποιοι είναι όμως οι De Struise;
Το 2001 οι ιδιοκτήτες Urbain Coutteau και Philippe Driessens μίας τουριστικής φάρμας με στρουθοκαμήλους, με τη βοήθεια του οινοποιού Carlo Grootaert, που έγινε ένας φοβερός ζυθοποιός στην πορεία, αποφάσισαν να παράγουν ξεχωριστές τοπικές παραδοσιακές μπίρες για να σερβίρουν στους επισκέπτες της φάρμας τους. Επειδή οι μπίρες που παρήγαγαν ήταν αρκετά καλές, ξεκίνησαν να τις παράγουν το 2003 στο ζυθοποιείο Caulier στο βόρειο Hainat. Από το 2006 παράγουν τις μπίρες τους στο ζυθοποιείο Deca στο Woesten-Vleteren στην δυτική Φλάνδρα. Τώρα έχουν το δικό τους μικροζυθοποιείο και tasting room σε ένα ανακαινισμένο κτίριο στο Oostvlet
Το όνομα De Struise στα Φλαμανδικά σημαίνει «η στρουθο-κάμηλος» αλλά στα αγγλικά το De Struise Brouwers μεταφράζεται ως “The Sturdy Brewers” , οι ισχυροί(ρωμαλέοι) ζυθοποιοί στα ελληνικά.
Μία από τις πιο δημοφιλείς μπίρες που φτιάχνουν είναι και η δική τους εκδοχή-αναβίωση της ιστορικής μπίρας των ψαράδων του 20ου αιώνα. Της Pannepot.
Έτσι μια παρέα φίλων της καλής μπίρας(συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα) αποτελούμενη από 2 Beer Sommeliers και 2 Beer Bloggers έφερε από μια χρονιά Pannepot στο χώρο του Bibere Beer House στον Πειραιά και κάναμε μία κάθετη δοκιμή των ετών 2011,2012, 2013 και 2014. Επίσης το Bibere έχει την χρονιά 2013 για όποιον προλάβει αν δεν έχουν εξαφανιστεί ήδη.
Η κάθετη δοκιμή μας ξεκίνησε με την Pannepot του 2011. Χρωματικά όλες οι Pannepot και τα τέσσερα έτη ήταν σχεδόν το ίδιο. Καστανοκόκκινες στο χρώμα του mahogany προς το μαύρο με λίγο ή καθόλου αφρισμό ειδικά οι πιο παλιές.
Η Pannepot του 2011 στη μύτη μας έβγαλε αρώματα Candy Sugar, μελάσα, αρκετά μαύρα φρούτα όπως δαμάσκηνο, σταφίδα, βύσσινο αναμεμειγμένα με μπαχαρικά που δεν ήταν εύκολο να διακριθούν ατομικά. Στο στόμα το σώμα της ήταν μέτριο προς γεμάτο και υπήρχε μια αλληλουχία γεύσεων αποξηραμένων μαύρων φρούτων, σοκολάτας, καφέ και μπαχαρικών. Η επίγευση ήταν γλυκιά βυνώδης και ειδικά στο ποτήρι μου και λίγο ξινή επειδή έριξα και την μαγιά. Η γενικότερη αίσθηση ήταν ότι πίνω ένα γλυκό Sherry.
Η Pannepot του 2012 ήταν πιο αλκοολική στη μύτη και είχε πάνω κάτω τα ίδια αρώματα με την 2011 αλλά ένα επίπεδο παραπάνω σε ένταση. Στο στόμα το σώμα της μπίρας ήταν μέτριο προς γεμάτο πάλι και με αντίστοιχες γεύσεις της 2011 αλλά περισσότερο κυριαρχούσαν τα μπαχαρικά. Γλυκιά και βυνώδης ήταν η επίγευση αλλά πιο στυφή από την 2011.
Η Pannepot του 2013 στη μύτη ήταν πιο έντονη σε μπαχαρικά και έβγαζε νότες καραμέλας, μαύρης ζάχαρης και μελάσας που βρίσκουμε στο ποτό ρούμι. Στο στόμα το σώμα της μπίρας ήταν μέτριο προς γεμάτο με περισσότερη ενανθράκωση. Οι γεύσεις ήταν αντίστοιχες με τις άλλες χρονιές αλλά πιο έντονες στα μαύρα φρούτα και με την προσθήκη γλυκόριζας. Στην επίγευση άφηνε μια γλυκιά επίγευση μόκας.
Τέλος η Pannepot του 2014 ήταν η μπίρα της κάθετης δοκιμής που έβγαζε πιο ευδιάκριτα τα αρώματα και τις γεύσεις και είχε και την περισσότερη ενανθράκωση. Κυρίαρχα και εδώ τα αποξηραμένα μαύρα φρούτα όπως δαμάσκηνο, βύσσινο, σταφίδα αλλά και σύκο, σοκολάτα, καφές. Η επίγευση μόνο άλλαξε λίγο και ήταν ελαφρώς της πικρής σοκολάτας και όχι τόσο γλυκιά όσο των προηγούμενων ετών.

Έτσι έκλεισε η κάθετη δοκιμή μας στις Pannepot και καταλήξαμε ότι αυτή η πλούσια σε γεύσεις και αρώματα Βέλγικη μπίρα είναι κάτι μεταξύ μίας Quadruppel και μίας Robust Porter που αντέχει στην παλαίωση. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν και το γεγονός ότι παρόλο το αλκοόλ της στα 10% που έβγαινε στη μύτη, στο στόμα δεν το καταλαβαίναμε ιδιαίτερα. Φυσικά πίνεται σε snifter στους 8-12 °C για μεγαλύτερη απόλαυση.

Ευχαριστούμε το Bibere Beer House για τη φιλοξενία, την Pannepot του 2013, τις υπόλοιπες καταπληκτικές μπίρες εκτός της κάθετης και φυσικά τον Μιχάλη που μοιράστηκε τις γνώσεις του πάνω στις μπίρες του Βελγίου, τον Πέτρο από Beers N Games και τον Άγι από Get your hops up. Cheers!