Καμπανία Τρύγος 2014: μια μεσογειακή ευφορία!

Ο τρύγος του 2014 στην Καμπανία σκόρπισε χαμόγελα σε αρκετούς παραγωγούς μετά από τις δύσκολες χρονιές του 2013 και 2011 αλλά και τη χαμηλή σε απόδοση χρονιά του 2012. Η συγκομιδή των σταφυλιών ξεκίνησε τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου για ένα πολύ μεγάλο μέρος του αμπελώνα και τελείωσε στις 10 Οκτωβρίου κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες. Στη διάρκεια του τρύγο και για τα 34.000 εκτάρια που συνθέτουν τον αμπελώνα της Καμπανίας, εργάστηκαν περίπου 120,000 εποχικοί εργάτες.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα η συγκομιδή του 2014 δείχνει ελπιδοφόρα παρά τις όποιες διακυμάνσεις του καιρού κατά τη διάρκεια της χρονιάς, μια χρονιά που ξεκίνησε με μια όμορφη άνοιξη που κράτησε μέχρι και την ανθοφορία. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν σχετικά βροχεροί και κρύοι, ενώ η περίοδος του τρύγου το Σεπτέμβριο μας βρήκε με έναν ιδανικά ηλιόλουστο και ζεστό καιρό, ιδανικά στοιχεία μιας πολύ καλής χρονιάς.
Ανομοιογενή αποτελέσματα, με ένα πολλά υποσχόμενο Chardonnay…
Ελπιδοφόρα τα πρώτα δείγματα του Chardonnay για το σύνολο του αμπελώνα, εξαιρετικής ποιότητας με ισορροπημένη οξύτητα. Σε αντίθεση με το Pinot Noir το οποίο παρουσίασε αρκετή ανομοιογένεια με τα καλύτερα δείγματα να έρχονται ωστόσο από τις πιο ψυχρές περιοχές: Verzy, Verzenay, βόρεια του Montagne de Reims και Cote de Bar.
Ενώ για την τρίτη βασική ποικιλία της Καμπανίας, το Pinot Meunier, λόγω της όψιμης ωρίμανσής του και των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του τρύγου υπήρξε προσβολή του σε αρκετές περιπτώσεις από την ασθένεια της όξινης σήψης.
Η υψηλότερη φετινή απόδοση απο το επιτρεπόμενο όριο για τα ονομασίας προέλευσης κρασιά του αμπελώνα της Καμπανίας, δίδει την ευκαιρία στους παραγωγούς να «αντικαταστήσουν» κάποια κρασιά απο παλιότερες λιγότερο καλές χρονιές.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό κατά την αξιολόγηση μιας χρονιάς είναι η ωρίμανση των κρασιών. Οι σαμπάνιες του 2014 θα χρειαστούν μερικά χρόνια έως ότου φτάσουν στον καταναλωτή. Έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε ότι η διαδικασία της ωρίμανσης συχνά μας επιφυλάσσει εκπλήξεις ως προς την ποιότητα κάθε χρονιάς, οπότε σίγουρα θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή μερικά χρόνια μέχρι την τελική «ετυμηγορία».

Σκουτέλας Δημήτρης
Σύμβουλος αμπελουργίας – οινολογίας
Chambre d’Agriculture de l’Aube