JURASSIC….WINES!

Σε μία εποχή, που τα μεγάλα οινικά brand names (βλ. Μπορντό, Βουργουνδία, Νέος Κόσμος), μονοπωλούν το ενδιαφέρον σε διάσημες λίστες κρασιών σε όλον τον κόσμο, αλλά και στα λεγόμενα κουτσομπολίστικα site και περιοδικά για κρασιά, η αλπική περιοχή του Jura στην βορειοανατολική Γαλλία, ανάμεσα στη Βουργουνδία και στην Ελβετία, αρχίζει σιγά σιγά και διεκδικεί το μερίδιο που της αναλογεί στη συνείδηση και τα ποτήρια των απανταχού οινόφιλων και επαγγελματιών ανά τον κόσμο.


Αμπελοτόπι στο Chateau Chalon

Με παραδοσιακά, αλλά και διεθνή σταφύλια, η περιοχή μπορεί να υπερηφανεύεται, για τα διαφορετικά και ιδιαίτερα στυλ κρασιών της. Από αφρώδη μέχρι ήρεμα, λευκά ροζέ και κόκκινα και από ξηρά, μέχρι γλυκά αλλά και ενισχυμένα. Κρασιά που είναι σχετικά άγνωστα στο ευρύ κοινό, αλλά μπορεί να αποδειχθούν διαμαντάκια στους ουρανίσκους. Οι γνωστές ποικιλίες σταφυλιού Chardonnay και Pinot Noir, δίνουν κρασιά πολύ ντελικάτα, εναλλακτικά αυτών της γειτόνισσας Βουργουνδίας (μιας και απέχει μόλις περίπου 175 χλμ.) και τα άγνωστα, τοπικά Savagnin, Poulsard και Trousseau, κρασιά πολύ ιδιαίτερα, μυστικιστικά και γαστρονομικά, που σε προκαλούν να τα εξερευνήσεις και να τα γευτείς.

Κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή, ο Jura δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή κρασιών, αλλά παράγει και εξαιρετικά τυριά. Γνωστότερο όλων, είναι το τυρί Comte, από αγελαδινό γάλα, που συνδυάζεται άψογα με ένα καλοφτιαγμένο Vin Jaune, από το Chateau Chalon.

Vin Jaune και Comte

Κάτι που είναι άκρως αντίθετο βέβαια με την τυπική αγροτική ζωή της περιοχής, είναι η παραγωγή μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως ο μεγάλος Γάλλος βιολόγος Louis Pasteur, με μεγάλες ανακαλύψεις στη βιολογία και τη μικροβιολογία, που θεωρείται ο πατέρας της μικροβιολογίας και της ανοσολογίας. Ένας άλλος μεγάλος είναι ο Alexis Arpin, ένας από τους πρωτεργάτες της προστασίας των κρασιών μέσω των ονομασιών προέλευσης.

Οι κύριες περιοχές, που είναι και ονομασίες προέλευσης, είναι οι AOC Arbois, που ήταν και από τις πρώτες ονομασίες προέλευσης από το 1936, AOC Cotes du Jura, μία λίγο πιο γενική, AOC Chateau Chalon και AOC L’Etoile, από βορρά προς νότο και συμπληρώνονται από άλλες τρεις, που προσδίδουν και ένα συγκεκριμένο στυλ η καθεμία και είναι AOC Cremant du Jura, AOC Macvin du Jura και AOC Vin de Paille.

Κυρίαρχο κρασί της περιοχής, είναι το Vin Jaune και ιδιαίτερα αυτό από το Chateau Chalon, που θεωρείται το Grand Cru της περιοχής για αυτό το κρασί. Ένα λευκό κρασί, από 100% Savagnin και οξειδωτικά χαρακτηριστικά, το δικαιολογεί άλλωστε και η ωρίμανσή του κάτω από ένα στρώμα μυκήτων, το λεγόμενο flor ή voile στα γαλλικά. Είναι ένα κρασί άκρως γαστρονομικό και με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Από κει και πέρα η ονομασία προέλευσης AOC Cremant du Jura, δίνει αφρώδη κρασιά, με την παραδοσιακή μέθοδο, σε χαμηλότερη τιμή από αυτή της Σαμπάνιας, η ονομασία Vin de Paille, κάνει γλυκά κρασιά τα οποία είναι τέρατα συμπύκνωσης και αυτό το δείχνει και η αλκοολική τους ζύμωση που μπορεί να κρατήσει και 4 χρόνια. Επίσης κάτω από την ονομασία AOC Macvin du Jura, παράγεται ένα πολύ δυνατό Vin de Liqueur, ενδυναμωμένο με Eau-de-vie, που έχει παραχθεί και ωριμάσει στην περιοχή. Αυτό προορίζεται κυρίως για after dinner experience.

Οι AOC του Jura

Δεν είναι όμως μόνο αυτά το portfolio του Jura.Η περιοχή παράγει επίσης σπουδαία λευκά από Chardonnay και ιδιαίτερα εκείνα από την περιοχή L’Etoile, ανταγωνίζονται τα τέρατα του Chablis, μιας και τοπογραφικά μοιάζουν πάρα πολύ. Παράγει όμως και κόκκινα. Αρωματικά και ντελικάτα κόκκινα από Poulsard, ντελικάτα και γήινα από Pinot Noir, αλλά και κόκκινα ‘‘δυναμίτες’’ από το χονδρόφλουδο Trousseau, που εκτός από το να συνοδέψουν μία premium κοπή ενός μοσχαριού, προορίζονται επίσης για μακρά παλαίωση, κάτι που τα κάνει καλύτερα.


Domaine Tissot Pinot Noir

Τελικά δεν είναι μόνο οι μεγάλες και πολυδιαφημισμένες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου, αλλά υπάρχουν και οι ‘’φτωχοί’’ συγγενείς, που μπορούν να μας χαρίσουν μεγάλες συγκινήσεις και μεγάλα κρασιά. Όποιος ψάχνει βρίσκει και ο Jura μας το επιβεβαιώνει στο 100% αυτό. Μεγάλα και άγνωστα κρασιά σε πιο προσιτές τιμές που μπορούν όλοι να τα δοκιμάσουν και να τα απολαύσουν.

by Michalis Alexandris