Η επιτυχία είναι στρωμένη πάνω σε μια γέφυρα από αγκάθια- Thornbridge Brewing Co

Όταν έμαθα ότι η Deals SA έφερε τις μπίρες της Thornbridge, η χαρά μου ήταν έκδηλη. Είχα δοκιμάσει πρώτη φορά στη ζωή μου σε ένα ταξίδι μου στην Αγγλία και από τότε κόλλησα. Θυμάμαι τον εαυτό μου να δοκιμάζει την Kipling και την Jaipur(IPA και οι δύο) και να εντυπωσιάζεται από την γεύση τους και τα αρώματά τους. Τώρα βέβαια δεν χρειάζεται να πάω στην Αγγλία ούτε να πετύχω κανένα βαρέλι σε κάποια παμπ για να απολαύσω τις μπίρες της. Η εισαγωγική εταιρεία Deals SA συνηθισμένη να μας προσφέρει ποιοτικές μπίρες από όλο τον κόσμο έφερε κάποιους κωδικούς από την Thornbridge και δεν έχασα την ευκαιρία να τις δοκιμάσω.

Για αρχή όμως ας πούμε κάποια πράγματα για το Thornbridge Brewery. To 2005 ξεκίνησαν οι πρώτες ζυθοποιήσεις με την ίδρυση του πρώτου ζυθοποιείου τους στο Thornbridge Hall, μία αρχοντική αγγλική έπαυλη στην οποία γίνονται και γάμοι, στην περιοχή του Derbyshire για όσους γνωρίζουν από εκείνα τα μέρη.
Οι πρώτες μπίρες τους ήταν μια σειρά από cask ales, δίνοντας όμως μια ξεχωριστή νότα, χρησιμοποιώντας την τρέλα τους και το πάθος τους και μια πληθώρα διαφορετικών λυκίσκων και βυνών από τις συνηθισμένες. Αρχικός Brewmaster λέγεται ότι ήταν ο Martin Dickie που το 2007 έφτιαξε την Brewdog με τον James Watt και ο Steffano Cossi τεχνολόγος τροφίμων από το Udine.
Έχοντας κερδίσει αμέτρητα εθνικά και διεθνή βραβεία(πάνω από 350), όπως για τη Wild Raven (καλύτερη Black IPA στον κόσμο το 2013) ή την Tzara (καλύτερη Kölsch στην Ευρώπη) και πολλές διακρίσεις, άνοιξε το Σεπτέμβριο του 2009 το δεύτερο ζυθοποιείο της στο Bakewell,το Riverside Brewery για να μπορέσει να καλύψει την ζήτηση. Το μότο του ζυθοποιείου είναι το “Innovation-Passion-Knowledge”, και διαπνέει την κουλτούρα των ανθρώπων της Thornbridge.
Ας περάσουμε όμως στις μπίρες με τα τόσα βραβεία. Μέχρι στιγμής οι μπίρες που φτάσανε στα χέρια μου είναι οι παρακάτω:
• Wild Raven
• Jaipur
• Wild Swan
• Twin Peaks
• Beadeca’s Well
• Scrawl
Η δοκιμή έγινε από τις πιο χαμηλές σε αλκοόλ και σταδιακά αυξανόταν.

Thornbridge Wild Swan(White Gold Pale Ale) 3,5%
H Wild Swan “πέφτει” στο ποτήρι όπως ακριβώς λέει στην ετικέτα “λευκός χρυσός” ή αχυροχρυσαφένια με μέτριο αφρισμό.
Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα λεμονιού,lime αλλά και βοτανικά στοιχεία. Επίσης στη μύτη όσο ζεσταίνεται η μπίρα βγάζει και κάτι από παπάγια.
Στο στόμα έχει ελαφρύ σώμα με γεύσεις αντίστοιχες των αρωμάτων της και ντελικάτη πικράδα με ίχνη οξύτητας λεμονιού. Η έκπληξη έρχεται από την επίγευση που διαρκεί πάρα πολύ και είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη μιας και ξεκινάει με πικρές βοτανικές νότες ,γλυκαίνει με την παπάγια και παράλληλα βγάζει την ξινίλα του λεμονιού.
Δεν ξέρω πως το κατάφεραν αλλά με 3,5% αλκοόλ και τόση πολυπλοκότητα δεν φτάνει μία εξάδα μπίρες για να σταματήσεις.
Η Wild Swan είναι μια μπίρα ξεδιψαστική, ειδικά για τα θερμά καλοκαίρια της Ελλάδας και γιατί όχι μια μπίρα που μπορεί να λειτουργήσει και σε ένα bar με πολύπλοκα κοκτέιλ.

Thornbridge Scrawl(Pint Sizad IPA) 4,5% ABV
Σε συνεργασία με τη γκαλερί Pub Scrawl η επόμενη μπίρα της δοκιμής. Πρόκειται για μια session IPAστα 4,5 % αλκοόλ.Το χρώμα της είναι χρυσαφένιο με μέτριο αφρισμό.
Στη μύτη αναδίδει έντονα αρώματα τροπικών φρούτων με κυρίαρχα τον ανανά και το passionfruit “τυλιγμένα” σε φλούδα από μανταρίνι.
Στο στόμα έχει ελαφρύ σώμα με καλή ενανθράκωση και δίνει την αίσθηση ότι είναι draft(βαρελίσια).Στη γεύση το τροπικό στοιχείο και η αίσθηση γρασιδιού και μελιού ελάτης είναι κυρίαρχα. Η επίγευση αφήνει μια μέτρια πικράδα μαζί με γεύση ανανά.

Thornbridge Twin Peaks(Anglo American Pale Ale) 5% ABV
Η Twin Peaks έχει φτιαχτεί σε συνεργασία με τον Craft Beer κολοσσό Sierra Nevada χρησιμοποιώντας ολόκληρους κώνους λυκίσκου.
Το χρώμα της χρυσαφένιο με μέτριο αφρισμό.
Στη μύτη μας δίνει αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων (μάνγκο, ανανά).
Έχει μέτριο σώμα και γεύση αντίστοιχη των αρωμάτων της μύτης. Η επίγευση της είναι μέτριας έντασης εσπεριδοειδών και ξύσματος λεμονιού.

Thornbridge Jaipur (IPA) 5,9% ABV
Πολυβραβευμένη IPA, η οποία σε ορισμένα σημεία της Αγγλίας έχει δημιουργήσει ένα νέο λεξιλόγιο.Για παράδειγμα Jaipured σημαίνει ότι κάποιος ζαλίστηκε ,έκανε κεφάλι ή μέθυσε από τις πολλές Jaipur και αισθάνεται Jaipoorly την άλλη μέρα που του λείπει η Jaipur.
Let’s get Jaipured λοιπόν.
Στο ποτήρι μας ο αφρός της μπίρας δημιουργεί ένα ωραίο λευκό δαχτυλίδι που κάθεται ωραία πάνω στο χρυσαφένιο “ζουμί” και μένει για αρκετή ώρα.
Στη μύτη και αφού ζεσταθεί λίγο το ποτήρι μας, μας έρχονται αρώματα γρασιδιού, γκρέιπφρουτ και λίγο τροπικών φρούτων. Όχι τόσο έντονα όσο στη Halcyon, την Ιmperial IPA τους.
Σώμα μέτριο προς φουλ και οι γεύσεις είναι καθαρά αμερικάνικης IPA μιας και είναι φτιαγμένη με 7 διαφορετικές ποικιλίες αμερικάνικου λυκίσκου, που βγάζουν γρασίδι, κωνοφόρα και εσπεριδοειδή. Η επίγευση είναι πικρή όσο πρέπει και μέτριας διάρκειας. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι δεν καταλαβαίνεις το αλκοόλ και μπορεί να βρεθείς με αρκετά άδεια μπουκάλια στο πέρας της βραδιάς.

Thornbridge Beadeca’s Well(Smoked Porter) 5,3% ABV
Beadeca’s Well είναι το παλιό όνομα της πόλης του Bakewell που βρίσκεται το δεύτερο ζυθοποιείο της Thornbridge, το Riverside.
Όσον αφορά την ομώνυμη μπίρα πρόκειται για μια καπνιστή porter με σκούρο καφέ χρώμα και λεπτό μπεζ αφρό στο ποτήρι.
Στη μύτη βγάζει αρώματα καβουρδισμένης και καπνιστής βύνης, καφέ, σοκολάτας και φρούτων του δάσους.
Στο στόμα έχει μέτριο σώμα και γεύση “γλυκόπικρη” που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην πικρή σοκολάτα, τον καφέ, την καραμέλα και τα φρούτα του δάσους. Η επίγευση είναι καπνιστής βύνης και καφέ μέτριας έντασης.

Thornbridge Wild Raven (Black IPA) 6,6% ABV
Έχει βγει καλύτερη black IPA στον κόσμο για το 2013.Και όχι άδικα θα έλεγα. Στην δοκιμή το ποτήρι μας γέμισε από την μαύρη Wild Raven με τον λεπτό μπεζ αφρό.
Η μύτη ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη βγάζοντας αρχικά έντονα αρώματα κωνοφόρων και μετέπειτα ξύσματος λεμονιού, σταφυλιού Sauvignon Blanc,γλυκόριζας,πικρής σοκολάτας και καβουρδισμένης βύνης.
Στο στόμα, το σώμα της μπίρας είναι μέτριο προς φουλ και η γεύση είναι ένας συνδυασμός πικρής σοκολάτας, ανανά και εσπεριδοειδών. Η επίγευση είναι πικρή μακράς διάρκειας.
Στεκόμενοι σε αυτή τη μπίρα να πούμε ότι την σχεδίασε και έφτιαξε ο πρωταθλητής του Homebrewing στην Νέα Ζηλανδία James Kemp, o οποίος πέρασε για λίγο από το ζυθοποιείο της Thornbridge και μέσα στα συστατικά που χρησιμοποίησε ήταν και βύνες Marris Otter, Black patent και chocοlate ενώ για λυκίσκους χρησιμοποίησε Nelson Sauvin, Sorachi Ace και Centennial.

*Τις μπίρες της Thornbridge της εισάγει και διανέμει στην Ελλάδα η εταιρεία Deals SA και θα έχετε την ευκαιρία να τις δοκιμάσετε στην έκθεση Ζυθογνωσία , την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στην Αίγλη Ζαππείου. Εναλλακτικά σε “ψαγμένες” pub.