«H Ρομπόλα του Gentilini 2014 Cellar Selection Wild Ferment “μαρινάρει” το Ceviche γαρίδας του Warehouse»
Μεσούσης της κρίσης, της ζέστης και των αρνητικών σημείων των καιρών, σε μια φύσει και θέσει «αναρχική» περιοχή θυμηθήκαμε το ceviche γαρίδας, ένα πιάτο σήμα κατατεθέν του Warehouse και το βάλαμε να αντιπαρατεθεί με μια ιδιαίτερη και περιορισμένη έκδοση, μιας από της πιο αναγνωρίσιμες Ρομπόλες , αυτής του κτήματος Gentilini.
Το Warehouse, ένα νεαρό αλλά ήδη ώριμο Speciality food and wine bar, στο πεζόδρομο της Βαλτετσίου από την ίδρυσή του εξέφρασε την επιθυμία του να συνοδεύσει τις πολλές ετικέτες κρασιών που προσφέρει με πιάτα no-fire νοοτροπίας, επηρεασμένα από την Μεσόγειο αλλά και όλο τον κόσμο. Το Ceviche ένα είδος σούσι Περουβιανής κυρίως καταγωγής, είναι ένα πιάτο από φρέσκα ωμά ψάρια, που μαρινάρονται στα ζουμιά εσπεριδοειδών και συνοδεύονται από κάποια λαχανικά. Στο Warehouse οι γαρίδες καθαρίζονται από το όστρακο και το κεφάλι και μαρινάρονται σε χυμούς λεμονιού, lime και πορτοκαλιού, με λίγο αλάτι για μία ώρα εκτός ψυγείου. Στη συνέχεια σερβίρονται με τους χυμούς με τη συνοδεία από κόκκινο τσίλι, κόλιανδρο, ξηρό κρεμμύδι, κυβάκια γλυκοπατάτας και τοματίνια Σαντορίνης. Έχουμε ένα πιάτο με έντονη φρεσκάδα, στοιχεία umami λόγω της γαρίδας και μία γλυκόξινη επίγευση από την γλυκοπατάτα και τους χυμούς, με ξαφνικές, ήπιες δόσεις αψάδας από το τσίλι.
Το κτήμα Gentilini, οινοποιεί τη διάσημη Ρομπόλα Κεφαλληνίας σε μια περιορισμένη ποσότητα από κλίματα πάνω από 60 ετών, σε υψόμετρο 850μ και σε ασβεστοχαλικώδες έδαφος και την ονομάζει Cellar Celection. Φέτος οινοποίησε και μια ακόμα πιο περιορισμένη εκδοχή της με άγριες ζύμες (Wild Ferment) με παραμονή για 6 μήνες στις οινολάσπες (Lees Contact). Το αποτέλεσμα είναι ένα συμπυκνωμένο, λευκό κρασί με αρώματα λευκόσαρκων φρούτων και κίτρων και με μία στρογγυλή μεταλικότητα και τιθασσευμένη γενναία οξύτητα. Η επίγευσή της είναι απρόσμενη μακριά σε διάρκεια και λιπαρή με γλυκόξινες νότες. Η οξύτητα του κρασιού ισορροπεί θαυμάσια τη φρεσκάδα του ceviche και η λιπαρότητα από τις άγριες ζύμες και τις οινολάπες δίνουν την απαραίτητη δομή για να απαντήσει στο σώμα και στα γλυκά στοιχεία του πιάτου. Το umami της γαρίδας αγκαλιάζεται με την ορυκτότητα που έχει γράψει το terroir στο κρασί και ο πικάντικος χαρακτήρας του τσίλι εναρμονίζεται με τη γλυκιά επίγευση της Ρομπόλας.
Ένας καλοκαιρινός συνδυασμός ικανός για να κοντράρει τις δυσκολίες των καιρών και να σας ταξιδέψει αυθημερόν στη Λίμα και στην Κεφαλλονιά.
Tips: Δοκιμάστε επίσης το Ceviche με ένα Όβηλο λευκό από το κτήμα Βίβλια Χώρα, ή ένα Gewurtraminer από την Αλσατία. Μη ξεχάσετε να πιείτε το ζουμί από το Ceviche που θα μείνει στο πιάτο! Θα με θυμηθείτε!