Ένα είδος προς εμφάνιση..homebrewerus hellenicus

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε…κάτι συνέβη. Ένα νέο ανθρώπινο είδος, σύμφωνα με την θεωρία της εξέλιξης των ειδών, έκανε την εμφάνιση του την Κυριακή 1η Ιουνίου 2014 στα περίχωρα της Κηφισιάς, ο Homebrewerus Hellenicus. Δεν αποτελεί τρομερή αποκάλυψη ότι στο συγκεκριμένο είδος αρέσει η μπίρα, αλλά ο Homebrewerus Hellenicus δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Εξελίχθηκε μέσω πολλών ημερών ζυθοποίησης και από ένας απλός καταναλωτής μπίρας έφθασε στο σημείο να μπορεί να είναι αυτάρκης και να παρασκευάζει μόνος την μπίρα του κατά το δοκούν.
Στην πορεία αυτή δεν τα βρήκε όλα εύκολα. Έψαξε να βρει υλικά άλλοτε δυσεύρετα και άλλοτε πιο ταπεινά. Έφτιαξε μόνος του τον δικό του εξοπλισμό ζυθοποίησης και ζύμωσε αρκετές μπίρες μέχρι να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο.
Στα πλαίσια λοιπόν της βιοποικιλότητας, η νεοσυσταθείσα hellenic homebrewers association (ο σύλλογος των απανταχού Ελλήνων homebrewers-οικοζυθοποιών) πραγματοποίησε το πρώτο εκπαιδευτικό brewday σεμινάριο πάνω στις τεχνικές παρασκευής μπίρας.
Υπήρξε κάλυψη τεσσάρων τεχνικών ζυθοποίησης από έμπειρους homebrewers. Ζυθοποίηση με malt extract , ζυθοποίηση brew in a bag (biab), extreme brewing και ζυθοποίηση all grain με τη μέθοδο batch sparge (στο extreme brewing η συνταγή της μπίρας είχε ανάμεσα στα συστατικά της λεβάντα, άνθη τριανταφυλλιάς και καυτερές πιπεριές).
Οι homebrewers ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους στην κάθε τεχνική και έλυσαν αρκετές απορίες που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο brewday session του. Η βροχή που έπεφτε κατά διαστήματα δεν πτόησε κανέναν. Ο κόσμος ήταν αρκετός, όσος χρειαζόταν για να γεμίσει ο χώρος.
Εκτός όμως από το εκπαιδευτικό κομμάτι της συνάντησης , ο κάθε homebrewer έφερε μαζί του και δείγματα της δουλειάς του για γευσιγνωσία και εντοπισμό λαθών στην παρασκευή τους.
Έτσι το 1o brewday πήρε χαρακτήρα γιορτινής ατμόσφαιρας καθώς εκτός από τις μπίρες υπήρχε φαγητό και ηχητική-μουσική κάλυψη .
Πολλά συγχαρητήρια στο σύλλογο των homebrewers που το διοργάνωσε. Φαντάζομαι ότι αυτό ήταν το πρώτο από μια σειρά σεμιναρίων που θα βοηθήσουν τον Έλληνα homebrewer να ανεβάσει το επίπεδο της μπίρας που παρασκευάζει και να ανακαλύψει καινούρια στυλ και τεχνικές.
Εκεί λοιπόν στην Κηφισιά έγινε η πρώτη συνάθροιση της αγέλης του homebrewerus hellenicus. Ένα είδος που ήρθε για να φτιάξει και να τελειοποιήσει την μπίρα του. Ένα είδος προς εμφάνιση.