Crew Republic, μια μοντέρνα γερμανική μικροζυθοποιία!

Η Γερμανία είναι ίσως η χώρα με την μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση μπίρας στην Ευρώπη. Ωστόσο εδώ και αιώνες ισχύει ένας νόμος για την παραγωγή μπίρας που εισήγαγε ο Δούκας της Βαυαρίας Albert VI στις 30 Νοεμβρίου 1487.

Αυτός ο νόμος δεν είναι άλλος από τον Rheinheitsgebot, το νόμο καθαρότητας της γερμανικής μπίρας σε ελεύθερη μετάφραση. Σύμφωνα με αυτόν, κατά την παραγωγή μπίρας πρέπει να χρησιμοποιούνται αυστηρά μόνο τρία συστατικά. Βύνη, Νερό, Λυκίσκος. Όποιος δεν συμμορφωνόταν με το νόμο εκείνη την εποχή, το κράτος του έκανε κατάσχεση την μπίρα που παρήγαγε.
Περνώντας τα χρόνια ο νόμος έγινε πιο ελαστικός καθώς προστέθηκε η μαγιά όταν ανακαλύφθηκε από τον Pasteur στα συστατικά που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καθώς και η βύνη σιταριού και η ζάχαρη. Φτάνοντας στη σημερινή εποχή στη Γερμανία συνεχίζεται η τήρηση των παραδόσεων από πολλά ζυθοποιεία και μάλιστα πολλά εξ αυτών είναι περήφανα για την τήρηση του νόμου της καθαρότητας αλλά σίγουρα κάτι άρχισε να αλλάζει.
Κάτι το ρεύμα των Craft μικροζυθοποιείων στην Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου, κάτι η καταναλωτική κόπωση από το νόμο Rheinheitsgebot, κάτι η ανάγκη των Γερμανών brewers και homebrewers να πειραματιστούν έδωσαν έμπνευση σε μία νέα γενιά γερμανικών craft μικροζυθοποιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η ζυθοποιία Crew Republic. Ιδρυτές της είναι δυο παθιασμένοι νεαροί ζυθοποιοί ο Mario Hanel και o Timm Schnigula. O πρώτος, σκιέρ από τις Άλπεις ήπιε πρώτη φορά American pale ale σε ένα μπαρ στην Αμερική κατά την διάρκεια ενός τουρνουά σκι και παράτησε τη δουλειά του για να ανοίξει ζυθοποιείο στο Μόναχο. Ο δεύτερος, έπινε μόνο pilsner και καμιά φορά Kölsch, ώσπου δοκίμασε πρώτη φορά India Pale Ale σε ένα ταξίδι του στην Αυστραλία. Μετά από αυτή του την εμπειρία κατέληξε να φτιάχνει την πρώτη homebrew συνταγή του με τον Mario και σιγά σιγά φτιάξανε την Crew Republic.

Ας περάσουμε όμως στην δοκιμή μας. Δοκιμάσαμε έξι μπίρες από την βασική τους σειρά. Εκτός από αυτές έχουν και κάποιες πειραματικές που φέρουν το γράμμα X πάνω στην ετικέτα τους. Η δοκιμή έγινε με βάση το αλκοόλ ξεκινώντας με αυτές που έχουν το λιγότερο.

Crew Republic Detox – 3,4% ABV 32 IBU
Χρυσαφένια session ipa με μέτριο αφρισμό. Στη μύτη βγάζει καραμέλα, γρασίδι, εσπεριδοειδή. Το σώμα της είναι ελαφρύ στο στόμα και βγάζει γεύση από γκρέιπφρουτ κυρίως, κωνοφόρα και καραμέλα. Η επίγευση της είναι πικρή μέτριας διάρκειας.

Crew Republic Munich Summer – 4,8% ABV 22 IBU
Θολό κεχριμπαρένιο χρώμα με μέτριο αφρισμό. Φέρνoντας το ποτήρι στη μύτη μας έρχονται αρώματα εσπεριδοειδών, μπισκότο, μέλι και κάποια βοτανικά στοιχεία. Το σώμα είναι ελαφρύ με μέτρια ενανθράκωση και γεύσεις από μέλι, μπισκότο, εσπεριδοειδή και πράσινο τσάι. Η επίγευση είναι γλυκιά μικρής διάρκειας κυρίως πράσινο τσάι.

Crew Republic Foundation 11 APA – 5,6% ABV 40 IBU
Στην όψη της έχει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα με ελαφρύ αφρισμό. Στη μύτη βγάζει τα στοιχεία των τροπικών φρούτων ,κυρίως του μάνγκο, και λιγότερο τα εσπεριδοειδή. Ακόμα συναντάμε και κάποια στοιχεία από καραμέλα και τσάι. Ελαφρύ σώμα γεύσεις αντίστοιχες με τη μύτη και γλυκιά επίγευση καραμέλας μικρής διάρκειας.

Crew Republic Drunken Sailor IPA – 6,4%ABV 58 IBU
Κεχριμπαρένια με ελαφρύ αφρισμό. Στη μύτη βγάζει έντονα καραμέλα και κατόπιν μαρμελάδα ροδάκινου, ξύσμα εσπεριδοειδών, μέλι και τροπικά φρούτα όπως ανανάς. Το σώμα της μπίρας είναι μέτριο προς γεμάτο και οι γεύσεις είναι αντίστοιχες των αρωμάτων. Η επίγευση είναι μέτριας διάρκειας. Ξεκινά γλυκιά και τελειώνει ξηρή και πικρή.
Σε αυτή την μπίρα έχει χρησιμοποιηθεί ο παραδοσιακός τρόπος σακχαροποίησης του γλεύκους, το decoction mashing που μια ποσότητα από το γλεύκος βράζεται και επανεισάγεται ξανά στο mash tun με σκοπό την αύξηση της θερμοκρασίας. Έτσι το γλεύκος κάνει διάφορα “ξεκουράσματα” (rests) σε θερμοκρασίες που είναι βέλτιστες για την δράση των διαφορετικών ενζύμων.

Crew Republic 7:45 Escalation DIPA 8,3% ABV 83 IBU
Ανοιχτό καφέ χρώμα και μέτριος αφρισμός. Αρωματικά κινείται σε εσπεριδοειδή, καραμέλα, ψωμί, μέλι, ροδάκινο, ανανά. Στο στόμα το σώμα είναι μέτριο και αρχικά η γεύση είναι γλυκιά αντίστοιχη των αρωμάτων. Κατόπιν και μόλις κατέβει η γουλιά, η επίγευση γίνεται πικρή μέτριας διάρκειας. Το αλκοόλ δεν φαίνεται πάρα πολύ έντονα.

Crew Republic Roundhouse Kick Imp.Stout 9,2% ABV 71 IBU
Opaque μαύρη στο χρώμα με μέτριο αφρισμό. Στη μύτη βγάζει καφέ, σοκολάτα, μπισκότο, ελιά. Στο στόμα το σώμα είναι λίγο ελαφρύ για Imperial Stout και με αρκετό αλκοόλ που θερμαίνει το στόμα καθώς κατεβαίνει η γουλιά. Στη γεύση βγάζει καραμέλα, σοκολάτα, καφέ και κάτι καπνιστό. Η επίγευση είναι πικρή μακράς διάρκειας του καφέ.

Σε όλες τις μπίρες της δοκιμής το grainbill, δηλαδή οι βύνες που χρησιμοποιούνται, είναι συνήθως pilsner, munich και karamellmalz (Crystal). Οι λυκίσκοι είναι συνήθως Αμερικάνικοι ή από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού χωρίς να λείπουν και οι new age γερμανικοί λυκίσκοι. Συνολικά είναι μια νέα προσπάθεια από Γερμανούς brewers να παντρέψουν τις παραδοσιακές τεχνικές και πρώτες ύλες με τον μοντέρνο τρόπο ζυθοποίησης των αμερικάνικων ζυθοποιείων και σίγουρα αυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Τις μπίρες μπορείτε να τις βρείτε από τις «Ντελικάτες Γεύσεις» που τις εισάγουν στην Ελλάδα καθώς και σε επιλεγμένες σημεία.
Ντελικάτες Γεύσεις, Ανδρέα Παπανδρέου 45 ,Ίλιον.
Τηλ.2114017132 , www.deligefsis.gr