Ατενίζοντας τον Βορρά – Siris Microbrewery

Ο κλάδος της μικροζυθοποιίας είναι σε ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα της κρίσης είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο λόγω αναχρονιστικών νομοθεσιών και διατάξεων, υπέρογκης φορολογίας και δυσκολίας σωστής διανομής στην αγορά καθώς και ότι οι μικροζυθοποιοί έχουν να αντιμετωπίσουν γίγαντες της μπίρας. Παρ όλους αυτούς τους λόγους τα καλά νέα είναι ότι μικροζυθοποιίες ανοίγουν στην Ελλάδα.

Οι περισσότερες βρίσκονται σε νησιά και τουριστικές περιοχές πουλώντας τα προϊόντα τους κυρίως στους τουρίστες που θα έρθουν διακοπές και θα θελήσουν να δοκιμάσουν και κάτι τοπικό. Επίσης άλλες στρέφονται προς το εξωτερικό για τον κύριο όγκο πωλήσεων τους, οι οποίες βρίσκονται και αυτές στην επαρχία αλλά κοντά σε αστικά κέντρα. Άρα ο χαρακτήρας τους είναι κυρίως τοπικός και εξαγωγικός για να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά.
Κοιτάζοντας τον χάρτη της Ελλάδος παρατηρούμε ότι στο βορρά τα πράγματα αρχίζουν να κινούνται στον κλάδο της μικροζυθοποιίας, ένα σημείο της χώρας που δεν είχε κάτι αντίστοιχο.
Πρόσφατα, η Siris Microbrewery ξεκίνησε την παραγωγή μπίρας στις Σέρρες σε ένα σύγχρονα εξοπλισμένο μικροζυθοποιείο λανσάροντας δύο μπίρες με την ονομασία Voreia, μία Pils και μία India Pale Ale (IPA).Ο εμπνευστής και ιδρυτής του ζυθοποιείου, Ιωάννης Μαρμαρέλλης, έχει ως όραμα να διαθέτει τα προϊόντα του σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Στο μικρό χρονικό διάστημα που λειτουργεί η επιχείρηση το έχει καταφέρει αυτό σε μεγάλο βαθμό και έτσι είχαμε και εμείς την ευκαιρία στην Αθήνα να δοκιμάσουμε τις δύο πρώτες μπίρες της Siris.
Ας περάσουμε όμως στις μπίρες μιας και η πυξίδα της γευστικής μου παλέτας μου υποδεικνύει να κινηθώ Voreia σε αυτή τη δοκιμή!

Voreia Pils 5% ABV
Ξεκινώντας από την Pils, την βλέπουμε να «πέφτει» στο ποτήρι διαυγής και χρυσαφένια με μέτριο αφρισμό.
Στη μύτη βγάζει αρώματα ανθικά και βυνώδη αναμενόμενα για αυτή την κατηγορία.
Στο στόμα, το σώμα της μπίρας είναι ελαφρύ προς μέτριο. Στην αρχή βγάζει τη γεύση της βύνης και κατόπιν μια διακριτική ανθική πικράδα κάνοντας μια ωραία εναλλαγή μεταξύ των γεύσεων του γλυκού και του πικρού. Έχει ξηρότητα και πίνεται με μεγάλες γουλιές. Η επίγευση της, έχει μια ντελικάτη πικράδα μέτριας διάρκειας.
Συνολικά είναι μια καλοφτιαγμένη pils που είναι ξεδιψαστική ειδικά για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Voreia IPA 7% ABV
Η δεύτερη μπίρα της σειράς Voreia είναι η IPA(India Pale Ale).Η IPA ως είδος αποτελεί τη μπίρα δισκοπότηρο της ανάπτυξης και επέκτασης των μικροζυθοποιείων τα τελευταία χρόνια στην αγορά, τόσο στην Αμερική όσο και παγκόσμια, οπότε είναι μία πολύ καλή επιλογή κωδικού μπίρας για μικροζυθοποιείο.
Βάζοντας την μπίρα στο ποτήρι, η Voreia IPA έχει κεχριμπαρένιο χρώμα κάνοντας μέτριο αφρισμό.
Στη μύτη βγάζει αρώματα κίτρου, εσπεριδοειδών καθώς και τροπικά φρούτα και γρασίδι.
Στο στόμα έχει μέτριο σώμα. Το αλκοόλ δεν το αισθάνεσαι αλλά υπάρχει και θερμαίνει το λαιμό κατεβάζοντας την γουλιά. Οι γεύσεις που βγάζει έχουν αντιστοιχία με τα αρώματα μύτης αλλά δεν είναι έντονα. Η επίγευση είναι πικρή μέτριας χρονικής διάρκειας.
Ίσως θα ήθελα λίγο περισσότερη πικράδα λόγω προσωπικού γούστου αλλά σίγουρα είναι μια καλή εισαγωγική προσέγγιση στο συγκεκριμένο στυλ και εύχομαι να συνεχίσει και με άλλους κωδικούς IPA.

Συνοψίζοντας, εύχομαι καλή αρχή και επιτυχίες στην Siris Microbrewery και να εξαπλωθεί σε όλα τα σημεία του ορίζοντα με καλές και ποιοτικές μπίρες.