Απόστολος Πλαχούρας- Η νέα γενιά των σπουδαίων Ελλήνων sommelier!

Πρωινό μια Τρίτης του Οκτωβρίου, ραντεβού για καφέ και κουβέντα με τον Αποστόλη Πλαχούρα. Βέβαια στους απανταχού παροικούντες την Οινοχοϊκή Ιερουσαλήμ, το όνομα αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση άγνωστο, τουναντίον. Όμως δεν βλάπτει για τους μη μυημένους να δώσουμε κάποια στοιχεία.

Απόφοιτος του τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθηνών καθώς και του τρίτου επίπεδου της ” WSPC “.
Έχει επίσης παρακολουθήσει διάφορα master classes (τεκίλα, ρούμι , ξένος αμπελώνας, ουίσκι) από τον Γιώργο Λούκα στην ” Genius in Gastronomy» και έλαβε την πιστοποίηση STAREGISTER FSMS ως Sommelier.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του δικτυακού τόπου www.infowine.gr και έχει πάρει μέρος σε πολλές γευσιγνωσίες για το περιοδικό ΒΗΜΑgourmet.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 2003 ως Bartender στο Club Restaurant.
Έχει εργαστεί ως Sommelier και Bartender σε πολλά και γνωστά εστιατόρια και resorts μεταξύ αυτών το εστιατόριο ” Funky Gourmet” με δυο αστέρια ** Michelin.
Συμμετείχε το 2011 στο Διαγωνισμό για το Καλύτερο Έλληνα Sommelier και έλαβε τα βραβεία Καλύτερου Νέου Sommelier καθώς και Πρωτοεμφανιζόμενου Sommelier.
Για δύο συνεχείς χρονιές (2012 και 2014) κέρδισε στον ίδιο διαγωνισμό την 2η θέση.
Είναι επίσημο μέλος της ASI (Association de la Sommellerie Internationale).
Σήμερα τον βρίσκουμε να είναι Head Sommelier στο Danai Beach Resort & Villas στη Χαλκιδική.
Ποιο το αντικείμενο της κουβέντας μας, σε αυτό το καφεδάκι μας στα βόρεια προάστια; Τι γίνεται εκεί στα βόρεια της χώρας και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική και ακόμα πιο συγκεκριμένα στο Danai Beach Resort & Villas, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα όπου τον βρίσκουμε να είναι Head Sommelier.
Στο ξενοδοχειακό συγκρότημα που τα τελευταία 4 χρόνια χάρη στη συμβολή του Αποστόλη Πλαχούρα, αλλά όπως και ο ίδιος μας τονίζει, και του f&b κου Μιχάλη Κωχ, έχουν συντελεστεί τέτοιου μεγέθους αλλαγές, ανεβάζοντας το status από οινοχοϊκής απόψεως σε τέτοιο επίπεδο ώστε οι μόνες συγκρίσεις που μπορούν να γίνουν είναι με χώρους εστίασης της αλλοδαπής.
Πριν όμως αναφερθούμε στις αλλαγές αυτές, καλό θα ήταν να πούμε δυο λόγια πρώτα για το Danai Beach Resort & Villas.
Ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων μέσα σε πλούσια βλάστηση, στη παραλία Νικήτης στη Χαλκιδική, με θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Διαθέτοντας ένα κέντρο ευεξίας – ολιστικό σπα, ένα φωτιζόμενο γήπεδο τένις και εγκαταστάσεις για υδάτινα σπορ, αλλά και 3 γκουρμέ εστιατόρια (Squirrel, Andromeda, Seahorse Grill).
Τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν για το στήσιμο μιας κάβας, η οποία με σεβασμό στον Ελληνικό Αμπελώνα, διαθέτει «κάθετες» διαφόρων χρονιών από ελληνικά κρασιά αλλά και κρασιά του ξένου αμπελώνα, σπάνια ελληνικά κρασιά, παλαιωμένα λευκά αλλά και ροζέ (κόντρα στο κλίμα που επικρατεί) επίσης γίνονται και καινοτόμα wine & beverage pairing αλλά και pairing με νερό, καφέ, κ.α.
«Το στήσιμο μια Wind list είναι απαιτητική δουλειά», όπως μου αναφέρει ο Αποστόλης, «λεπτών ισορροπιών, για αρκετά από τα κρασιά πρέπει να τα αφήνεις να σου δώσουν αυτό που έχουν να δώσουν απλά περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή μέσα στο χρόνο».

Δεν πιστεύει στο «άνοιγμα» μεγάλων αλλά ανέτοιμων-«άγουρων» ακόμα κρασιών, αλλά παρά το όποιο κόστος θα πρέπει να έχουμε την υπομονή, δίνοντάς τους τον απαραίτητο χρόνο για να έρθει η σειρά τους να τα απολαύσουμε. «Παλαιωμένα ελληνικά κρασιά που απευθύνονται βέβαια σε υψηλά βαλάντια, δεν πρέπει να μας ξενίζουν» όπως μας λέει τα αξίζουν γιατί στέκονται επάξια ανάμεσα σε αντίστοιχα ξένα κρασιά.
«Το κρασί όπως και ο άνθρωπος έχει τις καλές και τις κακές στιγμές-χρονιές του, αρκεί οι καλές να είναι αυτές που οριοθετούν αυτό που είσαι και αυτό που μπορείς να δώσεις. Έτσι από ένα μεγάλο κρασιά ακόμα και στις μέτριες χρονιές του μπορεί να πάρεις κάτι από το μεγαλείο του, αρκεί να σου δώσει μια ψαγμένη λίστα την ευκαιρία να το δοκιμάσεις». Πιστεύει ότι πρέπει να δίδονται ευκαιρίες να δοκιμάσει κάποιος μεγάλα «σπίτια» σε προσιτές τιμές.
«Η λίστα πρέπει να μεταβάλλεται» μας εξηγεί ο Αποστόλης «και να εξελίσσεται σαν ένας ζωντανός οργανισμός, δεν πιστεύω σε απολιθωμένες wine list, μάλιστα υπάρχουν πολλά κρασιά εκτός λίστας και αποτελούν μέρος της συλλογής του Danai Beach Resort, επιλογές από λίγες φιάλες (1-2) εξαιρετικών κρασιών. Όπως ένα μενού έχει πάντα κάποια νέα «φρέσκα” και καινοτόμα πιάτα έτσι και η wine list πρέπει να έχει τις επιλογές εκείνες που θα της προσδώσουν έναν αέρα φρεσκάδας και ανανέωσης».
Και συνεχίζει λέγοντας μας «ακόμα και οι γνώσεις-δεξιότητες, που απαιτείται να έχει ένας sommelier δεν πρέπει να είναι σε καμία περίπτωση, στείρες και στατικές. Από την άλλη, ο οινοχόος δεν είναι ο κύριος με το κουστούμι και το ύφος των 100 καρδιναλίων, αλλά ο επαγγελματίας που σέβεται το αντικείμενο της δουλειάς του, και τις απαιτήσεις που αυτό έχει. Αυτό πάλι, όχι προς εκπλήρωση της ματαιοδοξίας του ίδιου του οινοχόου, αλλά με επίκεντρο τον τελικό αποδέκτη των γνώσεων και δεξιοτήτων του, που δεν είναι άλλος από τον πελάτη. Τον πελάτη που δεν αποζητάμε απλά και μόνο να το εντυπωσιάσουμε με το επίπεδο και την βαθιά κατάρτισή μας, αλλά να τον κάνουμε κοινωνό της ομορφιάς που κρύβει ο κόσμος της sommelierie».
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας είναι τα από θετικά ως διθυραμβικά σχόλια από πελάτες αλλά και έντυπα του εξωτερικού,
Αποχαιρετιζόμαστε και κατευθύνομαι προς στο σταθμό του ηλεκτρικού έχοντας ένα αίσθημα ικανοποίησης αλλά και ελπίδας. Μιας και ο Αποστόλης Πλαχούρας μόλις μου απέδειξε ότι μπορεί να υπάρξει επί ελληνικού εδάφους, δημιουργία υψηλής ποιότητας οινοχοϊκού περιβάλλοντος όχι στους τύπους αλλά στην ουσία, θέτοντας παράλληλα τον πήχη πραγματικά πολύ ψηλά.