Ανεξερεύνητοι θησαυροί: το Αμάσσι

Ο οινικός πλούτος της Ελλάδας χαρατκηρίζεται από την μακρά ιστορία στην οινοποιία, αλλά και το μεγάλο εύρος γηγενών ποικιλιών.

Πέρα από τις πλέον γνωστές, που αποτελούν πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού, υπάρχουν και άλλες, λιγότερο γνωστές μα άξιες της προσοχής και του ενδιαφέροντος μας.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το Αμάσσι. Μια αυτοφυής ποικιλία, με πατρίδα την Κεντρική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα το Νομό Πέλλας. Εκεί τη βρήκαν οι πρόσφυγες από την Αμάσσεια της Μικράς Ασίας, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κατά την ανταλλαγή πληθυσμών. Την καλλιέργησαν, την οινοποίησαν και της έδωσαν το όνομα “Αμάσσι¨, γιατί έμοιαζε πολύ με την ποικιλία “Amassya” που καλλιεργούσαν στην Μικρά Ασία, χωρίς όμως να έχουν κοινές ρίζες, αλλά και για να κρατήσουν ζωντανό το όνομα του τόπου καταγωγής τους.

Μια ποικιλία με μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις, με τσαμπιά σχεδόν πυκνόρραγα, με μετρίου μεγέθους σταφύλι, που παραδοσιακά καλλιεργούνταν σε κρεβατίνα. Όψιμη ως προς τον τρύγο της, μπορεί να την συναντήσουμε και ως “Όψιμο Εδέσσης” ή “Χειμωνιάτικο”, γεγονός που δίνει στην ποικιλία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς τον τρόπο ωρίμανσης, αλλά και συγκομιδής, αν αναλογιστούμε πως η θερμοκρασία τις νυχτερινές ώρες στην περιοχή είναι κάτω από τους 100C.

Κομβικό ρόλο στην αξιοποίηση της ποικιλίας στο αμπέλι, την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, καθώς και την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, έπαιξε η οικογένεια Θωμαΐδη και το Οινοποιείο 3 Γενιές. Με σημαντικές επεμβάσεις, αρχικά στο αμπέλι, διπλασίασαν την πυκνότητα φύτευσης. Με αυτό τον τρόπο η στρεμματική απόδοση μειώθηκε και ενισχύθηκε το χαρακτηριστικό αρωματικό προφίλ της ποικιλίας.

Σε μονοποικιλιακές εκφάνσεις αρώματα λευκόσαρκων και τροπικών φρούτων, με φυτικές νότες, νύξεις πιπεριού και αναζωογονητική οξύτητα, δημιουργούν μία δελεαστικότατη εκδοχή ενός φρέσκου κρασιού δεξαμενής. Αξιοποιώντας το δυναμικό παλαίωσης στη φιάλη, το Αμάσσι παρουσιάζει ένα λιπαρό και βουτυρένιο χαρακτήρα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο συνδυασμός με το Sauvignon Blanc. Το οινοποιείο δημιούργησε ένα blend, με τις 2 ποικιλίες να συμμετέχουν εξ’ ίσου, σε απόλυτη αρμονία. Με τη μισή ποσότητα να παλαιώνει σε γαλλική δρύ, παρουσιάζεται ενα εκρηκτικό μπουκέτο αρωμάτων τροπικών φρούτων, εσπεριδοειδών και βουτύρου, έτοιμο να σταθεί με αξιώσεις δίπλα σε έντονα πιάτα.