Ταξίδι στην πατρίδα των Ροζέ!

Δεν μπορείς παρά να νιώθεις χαρούμενος όταν επισκέπτεσαι ένα τόπο γεμάτο ήλιο, μεσογειακό κλίμα, αμπελώνες, έναν αέρα κοσμοπολιτισμού και την αδιαμφισβήτητη πατρίδα των ροζέ κρασιών.

Ο τόπος αυτός δεν είναι άλλος από την Προβηγκία, που με αφορμή το ταξίδι που η εταιρία Deals πρόσφερε στους νικητές του Διαγωνισμού Καλύτερου Έλληνα Οινοχόου 2014, μια ομάδα ή ακόμα καλύτερα μια παρέα, αποτελούμενη από οινοχόους και δημοσιογράφους, επισκεφτήκαμε μερικά από τα σημαντικότερα και σπουδαιότερα οινοποιεία της Προβηγκίας.
Πρώτος μας σταθμός ήταν το Chateau la tour de l’ Eveque (ο πύργος του επίσκοπου) της οικογένειας Sumeire, που βρίσκεται κοντά στο Pierrefeu, στην περιοχή του Var, ένα ξεχωριστό λεκανοπέδιο φυτεμένο με αμπέλια και περικυκλωμένο από λόφους. Το κτήμα αποτελεί σημείο αναφοράς στην περιοχή και η κα Regine Sumeire είναι η ιδιοκτήτρια και αμπελουργός του κτήματος, πρωταγωνίστρια και πρωτοπόρος μιας και ήταν η πρώτη που δημιούργησε, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ροζέ κρασιά αυτών των «αποχρώσεων» για τα οποία είναι πλέον διάσημη όλη η Προβηγκία. Μάλιστα, την ξενάγηση μας στο κτήμα την ανέλαβε προσωπικώς η ίδια η Regine.
Έτσι ξεκινήσαμε με μια με περιήγηση στους αμπελώνες γύρω απο το κτήμα όπου είδαμε παλιά αλλά και νέα αμπέλια (μέσω αναμπελώσεων) σε μια περιοχή με ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό terroir. Εκεί αν και ο τρύγος είχε τελειώσει, είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε σταφύλια που δεν είχαν τρυγηθεί από σχεδόν όλες της ποικιλίες που καλλιεργούνται στο κτήμα.
Έπειτα από μια τόσο ενδιαφέρουσα εμπειρία στους αμπελώνες του κτήματος, ήρθε η ώρα του δείπνου όπου είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το λευκό και το κόκκινο Chateau la tour de l’ Eveque καθώς και το περίφημο ροζέ Petale de Rose του κτήματος. Αναμφίβολα όμως, η σημαντικότερη στιγμή της βραδιάς ήταν μια κάθετη γευσιγνωσία (κρασιά της ίδιας ετικέτας από διαφορετικές χρονιές) των κόκκινων κρασιών του κτήματος (της λευκής και της μαύρης ετικέτας) με τις χρονιές του 2000, 2005, 2009 και 2011 να ξεχωρίζουν.
Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στο οινοποιείο και την εκεί ξενάγησή μας. Για τους περισσότερους εξ ημών, δηλαδή τους επαγγελματίες στο χώρο κρασιού, μια ξενάγηση στους χώρους παραγωγής ενός οινοποιείου αποτελεί κάτι μάλλον σύνηθες, δύσκολα θα μας ξαφνιάσει κάτι. Όμως εδώ ήταν απο τις λίγες αλλά εξαιρετικά ευχάριστες εξαιρέσεις. Μιας και δοκιμάσαμε ροζέ κρασιά όλων των ποικιλιών πριν την τελική τους ανάμειξη , επίσης κρασιά στις πρώτες στιγμές της «γέννησης» τους, αφού μόλις είχε τελειώσει η ζύμωσή τους, αλλά επίσης είδαμε και κρασιά σε φάση ζύμωσης.
Μια ακόμα «αποκάλυψη» αυτής της μέρας ήταν η ώρα του φαγητού, γεμάτη από μεσογειακές γεύσεις, με ένα μενού από τοπικές παλαιές συνταγές τις οποίες διέσωσε η ιδιοκτήτρια του κτήματος και μάλιστα τις έχει συμπεριλάβει σε μια ειδική έκδοση.
Σειρά είχε η επίσκεψη μας στο Chateau Barbeyrolles δίπλα στο χωριό Gassin και πολύ κοντά στο κοσμοπολίτικο Saint Tropez. To κτήμα αποκτήθηκε απο την Regine Sumeire το 1977 σε μια περιοχή με απαράμιλλη φυσική ομορφιά.
Μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε όταν κατά την ξενάγηση μας είδαμε μια πειραματική οινοποίηση μέσα σε αμφορέα(!) σε μια προσπάθεια αναβίωσης μεθόδων και τεχνικών ξεχασμένων μέσα στη λήθη του χρόνου.
Η έντονη βροχή την επόμενη μέρα ίσως μας χάλασε λίγο τα σχέδια, παρόλα αυτά είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το κτήμα Clos Mireille, του Domaines OTT, και πιο συγκεκριμένα τον πλήρως ανακαινισμένο χώρο φιλοξενίας του κτήματος. Ένας πανέμορφος, μοντέρνος χώρος που διαθέτει πολυτελή δωμάτια για τη φιλοξενία των VIP καλεσμένων του κτήματος. Δεν έλειπαν κι εδώ οι γευσιγνωσίες εξαιρετικών κρασιών, έτσι δοκιμάσαμε και τα τρία ροζέ του οίκου της χρονιάς του 2013, Château de Selle, Clos Mireille, Château Romassan. Μια οριζόντια γευσιγνωσία κατά την οινική ορολογία δίνοντάς μας την ευκαιρία να ανακαλύψουμε την πολυπλοκότητα του Bandol Rose του Chateau Romassan αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προσδίδει το terroir και στα υπόλοιπα κτήματα.
Εδώ θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε μια αναφορά στην ιδιαίτερη φιάλη των κρασιών του Domaines OTT. Μια φιάλη ξεχωριστή με καμπύλες φέροντας κάτι από την κομψότητα των αμφορέων σχεδιασμένη και πατενταρισμένη απο τον René Ott, στη δεκαετία του 1930. Εμπνευσμένη, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε από την ίδια τη γη της περιοχής ανάμεσα στους λόφους και τις ακτές της θάλασσας με τις σειρές απο τις πεζούλες των αμπελιών της. Πέρα όμως απο μια όμορφη φιάλη αποτέλεσε μια μορφή πρωίμου μάρκετινγκ μιας και οι ιδιοκτήτες των σκαφών στις μαρίνες της περιοχής με δυσκολία θα αναγνώριζαν την ετικέτα ενός κρασιού αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα περνούσε απαρατήρητο ένα τέτοιο μπουκάλι.
Την τιμητική του όμως είχε το ομώνυμο λευκό κρασί του κτήματος Blanc de Blancs, ένα λευκό κρασί σημείο αναφοράς για την περιοχή μιας και τα λευκά κρασιά αποτελούν μόλις και μετά βίας το 2%. Στο οινοποιείο ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν τα μεγάλων διαστάσεων βαρέλια από τα οποία περνάνε για λίγο χρονικό διάστημα τα ροζέ και τα λευκά κρασιά του κτήματος. Η γευσιγνωσία των κρασιών έγινε με τη συνοδεία θαλασσινών, έναν από τους πιο καλούς συνδυασμούς για τα συγκεκριμένα κρασιά αν και ο τέλειος συνδυασμός είναι η παραδοσιακή τοπική μπουγιαμπέσα που λόγου του καιρού δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να την απολαύσουμε.
Το επόμενο πρωί ο καιρός μας έκανε τη χάρη και περπατήσαμε στους αμπελώνες του Clos Mireille, οι οποίοι είναι λίγα μέτρα από τη θάλασσα. Εδώ τα αμπέλια, η θαλασσινή αύρα της Μεσογείου, σε συνδυασμό με ένα υπέροχο ήλιο, σου υπενθυμίζουν γιατί η Προβηγκία είναι ένας τόσο αγαπημένος και κοσμοπολίτικος τουριστικός αλλά και οινικός προορισμός.
Λίγο πριν ετοιμάσουμε τις βαλίτσες της επιστροφής μας επισκεφτήκαμε το κτήμα Chateau Romassan στην περιοχή του Bandol, την σημαντικότερη ίσως ονομασία προέλευσης στην περιοχή της Προβηγκίας. Στη ποιότητα των κρασιών του κτήματος συμβάλουν οι φροντισμένες και ιδιαίτερες καλλιεργητικές μέθοδοι που εφαρμόζουν, μια εξ αυτών είναι η εδαφολογική αναδιάρθρωση.
Μια περιοχή που εκτός από τα διάσημα της ροζέ κρασιά είναι γνωστή στους απανταχού οινοφίλους, για τα ρωμαλέα και δυνατά κόκκινα της κρασιά με κατά περίπτωση μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης τους, στα οποία βασική και κυρίαρχη ποικιλία είναι η Mourvèdre.
Στην επίσκεψή μας στο Chateau Romassan δοκιμάσαμε τα ροζέ και τα κόκκινα κρασιά του κτήματος καθώς κάναμε και μια μίνι κάθετη γευσιγνωσία των κόκκινων Bandol Rouge στις χρονιές 1999, 1996 και 2011, αλλά και ενός παλαιωμένου Bandol Rose του 2005, κάτι ασυνήθιστο ακόμα και για τους οινικά μυημένους, μιας και στα ροζέ συνήθως το ζητούμενο δεν είναι η παλαίωση αλλά να πίνονται φρέσκα.