Η αναζήτηση για το Άγιο Δισκοπότηρο Westvleteren XII

Σίγουρα αρκετοί από εμάς έχουμε δοκιμάσει μπίρες Trappist.
Αλήθεια όμως τι σημαίνει ο όρος Trappist στη σήμανση μιας μπίρας; Είναι μπίρες που φτιάχνονται μέσα στους τοίχους μοναστηριών (αββαείων) είτε από τους ίδιους τους μοναχούς που ανήκουν στο τάγμα των Cistercians είτε κάτω από την εποπτεία τους. Η επιχειρηματική τους πρακτική συνάδει με το μοναστικό τρόπο ζωής και λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή τα μοναστήρια που φέρουν το λογότυπο Trappist είναι δέκα.
Από όλα τα Trappist μοναστήρια αυτό που οι μπίρες του ξεχωρίζουν, είναι το μοναστήρι του Saint Sixtus στην επαρχία Vleteren του Βελγίου.(Φλαμανδία).Και για όσους δεν κατάλαβαν για ποιες μπίρες μιλάμε, να πούμε ότι το ζυθοποιείο που είναι στο μοναστήρι είναι το Brouwerij Westvleteren.
Για την ιστορία να πούμε ότι μοναχοί από το μοναστήρι Catsberg της Γαλλίας, θεμελίωσαν το St.Sixtus το 1831 και το 1838 το ζυθοποιείο Westvleteren έθεσε σε λειτουργία τα χάλκινα καζάνια του. Η λειτουργία του συνεχίστηκε και κατά την διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων και είναι το μόνο μοναστήρι που οι Γερμανοί Ναζί δεν αφαίρεσαν τα χάλκινα καζάνια του για τους πολεμικούς τους σκοπούς. Επίσης μέχρι και σήμερα είναι το μόνο μοναστήρι που η ζυθοποίηση γίνεται αποκλειστικά από μοναχούς που ανήκουν στο τάγμα των Cistercians.
Το ζυθοποιείο παράγει τρεις μπίρες. Την Westvleteren Βlonde (πράσινο καπάκι) στα 5,8 % ABV, τη Westvleteren 8 (Μπλε καπάκι) στα 8 % ABV και την Westvleteren 12 (Κίτρινο καπάκι) στα 10,2 % ABV.Ο διαχωρισμός του χρώματος των καπακιών είναι ουσιαστικός διότι δεν υπάρχουν ετικέτες στο μπουκάλι και όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στο καπάκι. Στις δύο τελευταίες μπίρες γίνεται επαναζύμωση στη φιάλη.
Η μπίρα που έχει κερδίσει την αποδοχή των μπιρόφιλων και πολλοί την θεωρούν την καλύτερη μπίρα του κόσμου, δεν είναι άλλη από την Westvleteren XII (ή 12) την οποία και δοκιμάσαμε. Τόσο στο Ratebeer όσο και στο Beer Advocate η συγκεκριμένη μπίρα έχει βαθμολογία 100%!
Αυτό όμως που χτίζει περισσότερο το μύθο αυτής της μπίρας είναι η χαμηλή διαθεσιμότητα της και ο περιορισμένος αριθμός φιαλών ανά χρονιά. Πωλείται μόνο στο Βέλγιο και ο αγοραστής μπορεί να πάρει ονομαστικά μόνο ένα με δύο ξύλινα καφάσια με 24 μπίρες των 330 ml χωρίς να μπορεί να ξαναγοράσει για τις επόμενες 60 μέρες. Αυτό την καθιστά μία αρκετά σπάνια μπίρα για δοκιμή. Ευτυχώς εδώ στην Ελλάδα υπάρχει στη μπιραρία Bibere Beer House στη Πλατεία Κανάρη 5 στο Πασαλιμάνι (φυσικά σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων) και είχα και εγώ την τύχη να την δοκιμάσω.
Ας περάσουμε όμως στη δοκιμή αυτής της σπάνιας Quadrupel μπίρας που απολαύσαμε.
WESTVLETEREN XII(12) 10,2% ABV
Το χρώμα της στο ποτήρι είναι σκούρο καφεκόκκινο (μαόνι) με πυκνό μπεζ αφρό που αφήνει τα ίχνη του στα τοιχώματα του ποτηριού.
Φέρνοντας το ποτήρι στη μύτη καταλαβαίνουμε με τη μία ότι πρόκειται για πολύπλοκη αρωματικά μπίρα. Συγκεκριμένα εμένα στην αρχή μου έβγαλε αρώματα ψωμιού σίκαλης, μέλι, φρούτα του δάσους και σταφίδα. Όσο ζεσταινόταν το ποτήρι έβγαζε και αρώματα τσένταρ, marzipan και λίγο καφέ.
Στο στόμα έχει φουλ πυκνό σώμα. Είναι λίγο γλυκιά στην αρχή αλλά όχι όπως άλλες quadrupel που έχω δοκιμάσει. Στη συνέχεια ισορροπεί και κατεβάζοντας την γουλιά πικρίζει και αφήνει επίγευση μεγάλης διάρκειας. Όσο για τη γεύση της, ότι έχετε δοκιμάσει σε μπίρα, υπάρχει εδώ! Προσωπικά μου έβγαλε γεύση από κρασί Port, ψωμιού σίκαλης, σταφίδα, φρούτα του δάσους, μέλι ανθέων, μαύρης ζάχαρης, γαρύφαλλο μαύρο τσάι και φυσικά καραμέλας.
Το αλκοόλ δεν το καταλαβαίνεις στην αρχή γιατί σου έρχονται οι γεύσεις η μία μετά την άλλη απανωτά, αλλά βγάζει αρκετή θερμότητα όπως κατεβαίνουν οι γουλιές.
Η επίγευση της είναι ντελικάτα ξηρή και πικρή με υποψία ξινού, ισορροπώντας την αρχική γλυκιά αίσθηση.
Με φαγητό θα την πρότεινα να γεφυρώσει τις γεύσεις ενός κόκορα κοκκινιστού (Παστιτσάδα) ή ενός κέικ φρούτων. Να ισορροπήσει τη γεύση του ροκφόρ, μιας μακαρονάδας Bolognese ή καρμπονάρας. Τέλος να ενισχύσει τη γεύση σε χοιρινό κότσι, σε ψητά κρέατα (BBQ) και σε κινέζικα γλυκόξινα πιάτα.
Περιληπτικά είναι η πιο πολύπλοκη quadruppel που έχω δοκιμάσει και θεωρώ ότι όσο παλαιώνει θα αναδεικνύεται και περισσότερο ο γευστικός της πλούτος. Αυτή που δοκιμάσαμε είχε ημερομηνία λήξης το 2017 και εμφιαλώθηκε φέτος το 2014.
Οπότε σπεύστε να προλάβετε όσο ακόμα υπάρχει στο BIBERE BEER HOUSE στην πλατεία Κανάρη 5 στο Πασαλιμάνι.(Πειραιάς).Τηλ.210-4110004 και για περισσότερες πληροφορίες στο facebook : www.facebook.com/bibere.gr